Lue uusimmat artikkelimme tästä

Ota herne ja syysvehnä osaksi viljelykiertoa!

Tiedotteet
Matilda herne peltosiemen Junttilan tila herneen siemen 2022

Konsta Kulmala

Onko viljelysuunnitelmasi vielä kesken? Olisiko herne sinulle sopiva vaihtoehto?

Tänä keväänä uutena asiana on viljelykiertovaatimus, joka koskee kaikkia tiloja. Tämä tarkoittaa sitä, että viljelykasvin on vaihduttava 33%:lla yksivuotisten kasvien alasta. Jokaisen tilan on siis mietittävä, miten viljelykiertovaatimus saadaan täytettyä.

Yksi hyvä vaihtoehto viljelykierron laajentamiseen on herneen viljely. Herne on helppo viljelyyn uutenakin kasvina, koska sen viljely onnistuu samoilla koneilla kuin viljanviljely. Herne kylvetään keväällä melko aikaisin, jotta maassa riittää kosteutta ison siemen itämiseen. Lannoitukseksi riittää typpeä noin 30kg/ha ja multavilla mailla typpilannoitusta ei tarvita ollenkaan, mikä vähentää viljelyn kustannuksia viljaan verrattuna huomattavasti. Lisäksi herneelle maksetaan erikoiskasvipalkkiota. Herneen viljelystä on samalla lohkolla pidettävä vähintään neljä välivuotta kasvitautien ehkäisemiseksi.

Herneen kylvömääräksi suositellaan 80 kpl/m2 mikä tarkoittaa noin 250-300kg kylvömäärää hehtaarille. Yksi herneen parhaista ominaisuuksista on sen esikasvivaikutus. Herneen jälkeen peltoon jää noin 20-30kg typpeä hehtaarille, minkä lisäksi se katkaisee viljakierron lohkolla vähentäen näin viljojen tautipainetta.

Parhaan hyödyn herneen esikasvivaikutuksesta saat kylvämällä puinnin jälkeen hernelohkoille syysvehnää. Syysvehnä pääsee hyödyntämään herneen jälkeen maahan jäänyttä typpeä jo syksyllä ja kokonaistyppilannoitusta voidaan vähentää.

Herneen siementä on Junttilan Tilalta vielä hyvin saatavissa ja valikoimasta löytyy niin rehu- kuin ruokaherne lajikkeita.

Myös syysvehnän siemenet voidaan laittaa samaan toimitukseen! Syysvehnävalikoimaan pääset tästä.

Tutustu muihin kirjoituksiimme